Ieder bedrijf maakt anno 2024 volop gebruik van een breed scala aan softwareoplossingen, ter ondersteuning en optimalisatie van alledaagse bedrijfsprocessen. De systemen fungeren daarnaast als een centrale database, waarin belangrijke gegevens van uzelf en uw klanten worden vastgelegd.

Toch horen we vaak dat bedrijven te maken krijgen met cyberattacks, waarin kwaadwillenden proberen om toegang te krijgen tot deze gevoelige informatie. Het is daarom ook van cruciaal belang dat men investeert in de juiste bedrijfssoftware, waarmee het in staat is om de gegevens te beveiligen.

Zo gaat het vaak mis

Phishing is één van de meest voorkomende voorbeelden van een aanval op de digitale omgeving van een bedrijf. Het gevaar zit in dit geval verscholen in een link van een e-mail die afkomstig lijkt te zijn van een collega of leidinggevende, maar dat niet is. Andere veelvoorkomende voorbeelden zijn DDoS-aanvallen, maar het kan ook zo simpel zijn als het kraken van een wachtwoord.

Lees ook: “CEO’s zijn terughoudend met investeringen in cybersecurity

Scholing van het personeel

Een groot deel van het gevaar kan al voorkomen worden als het personeel goed geschoold is in de gevaren/meest gebruikte technieken. Als men weet waar het op moet letten, is de kans immers kleiner dat ze er in zullen trappen. Een goede training van de softwaresystemen die u in gebruik heeft is dan ook noodzakelijk. Voorzie medewerkers daarnaast van tools waarop u kunt vertrouwen, en laat zien hoe ze deze zouden moeten gebruiken.

Het ERP als slot op de deur

Als eerste dient gezegd te worden dat geen enkel systeem volledig ‘hackerproof’ is. Echter, des te meer tijd men besteedt aan de ontwikkeling van een veilige en gestructureerde werkomgeving, des te groter de kans is dat uw organisatie veilig verder kan werken.

Het Enterprise Resource Planning (ERP)-systeem fungeert als een centrale database, waarin alle gevoelige informatie wordt samengebracht en opgeslagen. Hierdoor hebben alle gebruikers toegang tot een uniforme database. Om deze veilige werkomgeving te garanderen moet men rekening houden met de volgende vijf handvatten:

1. Identificeer uw belangrijkste data, met welke gegevens valt of staat uw bedrijf? Stel prioriteiten en identificeer welke gegevens het allerbelangrijkst zijn voor u.

2. Breng de workflows in kaart: welke systemen zijn met elkaar verbonden? Hebben de gebruikers van systeem A ook toegang tot de gegevens uit systeem B?

3. Wees kritisch. Veel grote bedrijven maken regelmatig gebruik van zogeheten ‘ethische hackers’. Zij testen de veiligheid van digitale systemen en identificeren eventuele zwaktes, zodat men weet waaraan het moet werken. Natuurlijk is dit voor veel bedrijven geen reële optie, maar het kan nooit kwaad om een kritische blik op uw eigen datastructuur te werpen: waarin kunnen we eventueel verbeteren?

4. Beheer de toegang tot uw belangrijke gegevens. Het is van cruciaal belang om overzichtelijk in kaart te brengen welke medewerkers toegang hebben tot welke gegevens. Heeft een klantenservice-medewerker echt toegang nodig tot de financiële progressie van het bedrijf, en moet die afdeling zicht hebben op klachten/vragen van de klant? Het is aan te raden om informatie zoveel mogelijk op één plek te bewaren, en om deze enkel te delen met degenen die er ook daadwerkelijk iets mee moeten doen.

5. Investeer in uw software. Schakel regelmatig met uw softwareleverancier(s) en bespreek mogelijkheden om uw digitale omgevingen proactief te blijven beschermen.

Pin It on Pinterest